Dodano: 2014-08-04

X Festiwal kultur i Kresowego Jadła - podsumowanie

X Festiwal kultur i Kresowego Jadła - podsumowanie

W niedzielę w Baszni Dolnej, odbył się jubileuszowy X Festiwal kultur i Kresowego Jadła podczas, którego wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia mogli posmakować tradycyjnych potraw kresowych. Organizatorami tego przedsięwzięcia była Gmina Lubaczów oraz Samorząd Województwa Podkarpackiego. Na turystów oprócz kulinariów czekało wiele atrakcji, o których opowiedział Wójt Gminy Lubaczów, Wiesław Kapel.

Poprzez ten Festiwal Samorząd Województwa chce pokazać turystom jak wiele do zaoferowania mają te roztoczańskie tereny – mówi Lucjan Kuźniar, Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego.

Jednym z najważniejszych elementów Festiwalu były konkursy kulinarne "Kresowe Jadło" oraz "Tradycyjna Potrawa na Bazie Miodu", w których udział wzięły Koła Gospodyń Wiejskich, restauracje oraz gospodarstwa agroturystyczne. Przewodniczącą jury konkursowego była aktorka Anna Guzik, która opowiedziała na co będzie zwracać uwagę podczas degustacji potraw.

Najlepszą potrawą w konkursie na "Regionalna Potrawa na Bazie Miodu", okazała się Golonka w miodzie wielokwiatowym i leśnym i pomarańczach przygotowana przez Koło Gospody Wiejski z Wólki Żmijowskiej. Natomiast konkurs "Kresowe Jadło", odbył się w 3 kategoriach: w kategorii producenci żywności, I miejsce zajął Leda Ser - Leszek Jakimowicz, w kategorii gospodarstwa agroturystyczne i restauracje najlepsza okazała się Restauracja Zagroda Roztocze w Obszy za udziec z jelenia w sosie myśliwskim podanym z ziemniakami rozmarynowymi i snopkami z fasoli, w kategorii Kół Gospodyń Wiejskich , I miejsce otrzymały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Horyńca-Zdroju za Lebiodziankę z kładzienymi kluskami.

Mat. Alicja Magura

Informuje: Paweł Grzegórzko

Posłuchaj  

Temat Posłuchaj
Wiesław Kapel
Lucjan Kuźniar
Anna Guzik