Dodano: 2014-01-14

Od września zaczną obowiązywać restrykcyjne przepisy unijne dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności

Od września zaczną obowiązywać restrykcyjne przepisy unijne dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności

Nie będzie zakazu wędzenia polskich wędlin. Polska Federacja Producentów Żywności ocenia, że ponad 99 procent wszystkich polskich produktów będzie spełniać nową unijną normę. Od września zaczną obowiązywać restrykcyjne przepisy Unii Europejskiej dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności. Dopuszczalne stężenie benzopirenu ma się zmniejszyć z pięciu do dwóch mikrogramów na kilogram jedzenia. Praktycznie wyklucza to możliwość wędzenia serów, czy wędlin tradycyjną metodą na otwartym ogniu. Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności zapewnia jednak, że polskie przedsiębiorstwa nie są zagrożone:

Zdaniem przedstawiciela branży, przekroczeniem normy zagrożone będą tylko nieliczni wędliniarze:

Polska Federacja Producentów Żywności podkreśla, że nasz kraj musi przestrzegać unijnych norm, a polska żywność musi uchodzić na bezpieczną:

Jutro w sprawie wędzenia na specjalnej konferencji prasowej wypowie się minister rolnictwa. Stanisław Kalemba ma przedstawić kompleksową informację w związku z wchodzącymi w życie nowymi unijnymi normami.

 

Informacyjna Agencja Radiowa

Informuje: Administrator

Posłuchaj  

Temat Posłuchaj
Andrzej Gantner 3
Andrzej Gantner 2
Andrzej Gantner 1